Have a question? Give us a call: +86 311 6669 3082

Тип на изменувач на топлина со изгребана површина (Вотатор)

Тип на изменувач на топлина со изгребана површина (Вотатор)

11

Разменувач на топлина со изгребана површина (SSHE или Votator) е тип на разменувач на топлина што се користи за обработка на вискозни и лепливи материјали кои имаат тенденција да се прилепуваат на површините за пренос на топлина.Примарната цел на разменувачот на топлина со изгребана површина (вотатор) е ефикасно да ги загрее или лади овие предизвикувачки материјали притоа спречувајќи ги да се извалкаат или да се насоберат на површините за пренос на топлина.Сечилата за гребење или агитаторите внатре во разменувачот континуирано го стругаат производот од површините за пренос на топлина, одржувајќи ефикасен пренос на топлина и спречувајќи какви било непожелни наслаги.

Разменувачите на топлина со изгребана површина (votator) вообичаено се користат во различни индустрии, вклучително и преработка на храна, фармацевтски производи, хемикалии и петрохемикалии, каде што материјалите како пасти, гелови, восоци, креми и полимери треба да се загреваат, ладат или кристализираат без да се извалкаат површини на разменувачи на топлина.

Постојат различни конфигурации на разменувачи на топлина со изгребана површина (votator), вклучувајќи:

Хоризонтален изменувач на топлина со изгребана површина (вотатор): Тие имаат хоризонтална цилиндрична обвивка со ротирачки сечила за гребење внатре.

Вертикален изменувач на топлина со изгребана површина (votator): Во овој тип, цилиндричната обвивка е вертикална, а сечилата на стругалката се поставени вертикално.

Разменувач на топлина со површинска изгребана двојна цевка (вотатор): Се состои од две концентрични цевки и материјалот тече во прстенестиот простор помеѓу двете цевки додека сечилата на стругалката го мешаат производот.

Дизајнот на разменувачите на топлина со изгребана површина (votator) може да варира во зависност од специфичната примена и карактеристиките на материјалот што се обработува.Тие се избираат кога конвенционалните разменувачи на топлина не можат ефикасно да се справат со предизвиците што ги предизвикуваат многу вискозни или лепливи материи.


Време на објавување: 17 август 2023 година